Att utveckla bostadsområden och bostäder innebär omfattande kontakter med en rad intressenter. Utöver kunder och medarbetare är myndigheter, leverantörer och inte minst aktieinvesterare och banker viktiga. Bonava är beroende av intressenternas förtroende för att kunna verka på marknaden.
Att förutse risk och agera proaktivt för att förhindra att risker realiseras är avgörande för varumärke och lönsamhet. Bonavas processer för intern kontroll av risker och efterlevnad är viktiga för tillämpning av försiktighetsprincipen och principen om ständiga förbättringar. Att slå larm om befarade missförhållanden uppmuntras som ett sätt att hjälpa företaget och den som gör det har den högsta ledningens uttalade stöd. Visselblåsarskyddet är fastslaget direkt i uppförandekoden.
I Bonavas program för efterlevnad av uppförandekoden finns träningsmoduler och olika verktyg som hjälper de anställda att ta rätt beslut. Etiska riktlinjer erbjuder hjälp kring de vanligaste frågorna, såsom hur underhållning och gästfrihet, personliga presenter, intressekonflikter och konkurrenslagstiftning ska hanteras på ett etiskt korrekt sätt. Vi har också ett tjugotal etiska rådgivare utsedda i alla affärsenheter och centralt för koncernen, med tillgång till ett gemensamt forum och legal kompetens.
Skatteintäkter är avgörande för samhällsutvecklingen på de marknader där Bonava verkar och underlättar i förlängningen att skapa lyckliga grannskap där människor lever med bästa livskvalitet. Vi anser också att ta sitt skatteansvar är en förtroendefråga. Bonava bidrar till samhällets skatteintäkter främst genom bolagsskatt och andra egna skatter och avgifter som fastighetsskatt eller fastighetsavgift, transaktionsskatt och sociala avgifter men också indirekt genom mervärdesskatt och vår personals källskatter. Vi har som policy att undvika skatterisker.
Styrning
Bonavas interna regler och processer definieras i vår uppförandekod samt i policyer och verksamhetsledningssystem. Uppförandekoden tydliggör var och ens ansvar för Bonavas hållbarhetsagenda, värderingar och principerna för mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och antikorruption. Alla som arbetar för Bonava uppmanas att vända sig till sin etiska rådgivare så fort det uppstår oklarhet om vad som är ett korrekt agerande för att leva upp till Bonavas värderingar och uppförandekod. Vår etikkommitté, som består av erfarna anställda från alla affärsenheter och koncernen centralt, genomför regelbundna möten för att diskutera aktuella etikämnen med syfte att förbättra våra processer och kontinuerligt stärka efterlevnadsprogrammet.
Visselblåsarfunktionen Bonavas SpeakUp-system möjliggör för både medarbetare och personer utanför Bonava att anonymt anmäla förmodade avvikelser via webb eller tele fon. Systemet drivs av en oberoende tjänsteleverantör
Bonava hanterar finansiella och ickefinansiella risker i en integrerad process med en riskkommitté som leds av Bonavas risk- och Compliance-chef, och i övrigt består av CFO, chefsjurist, strategichef och hållbarhetschef. Riskkommittén genomför varje år en årlig cykel där alla risker gås igenom för väsentlighetsanalys och alla affärsenheter och de centrala koncernfunktionerna involveras för att utvärdera bolagets alla kontrollfunktioner i syfte att hantera riskerna. Risker på lång sikt utvärderas som en del av den årliga genomgången av Bonavas hållbarhetsagenda. Vår årsredovisning visar exempel på scenarioanalys för klimatrisker på lång sikt.
Kommunikation och utbildning inom antikorruptionsarbete
Alla Bonavas medarbetare genomgår webbaserad etikträning, vilket inkluderar guidning kring antikorruption och undvikande av intressekonflikter. Detta följs upp kvartalsvis för att säkra att nyanställda inte missar att genomföra detta steg i introduktionsprocessen. Bonava har lanserat ett nytt utbildningsformat för gruppdiskussioner som ersätter de tidigare fysiska utbildningstillfällena som leddes av de etiska rådgivarna. Det ger möjlighet till diskussion och praktisk övning i att hantera etiska dilemman.
De etiska riktlinjerna presenteras och kommuniceras på intranätet. På alla Bonavas arbetsplatser finns kommunikationstavlor för att förmedla uppförandekoden, etiska riktlinjer och våra värderingar. I leverantörskraven som inkluderas i samtliga avtal med nya leverantörer preciserar vi kraven för att leva upp till FN:s Global Compact, vår uppförandekod och etiska riktlinjer inklusive motverkande av korruption.
Uppföljning
Utöver att noggrant utreda alla rapporterade misstankar om avsteg från uppförandekod och olika typer av incidenter följer Bonava årligen upp hur frågorna till de etiska rådgivarna fördelar sig, för att identifiera behov av ytterligare stöd i verksamheten och utbildning.
GRI standard för hållbarhetsredovisning
Bonava rapporterar årligen för GRI indikatorn 205-2 Kommunikation och utbildning inom anti-korruptionsarbete, 205-3 Åtgärder som vidtagits på grund av korruptionsincidenter, 206-1 Rättsliga åtgärder mot konkurrensbegränsande verksamhet, 307-1 Betydande böter och icke-monetära sanktioner för brott gällande lagar och bestämmelser, inklusive miljö, samt 419-1 Sociala och ekonomiska lag- och regelbrott.