Effektiva byggnader

Bostadsutvecklare, lagstiftare och kunder har länge haft starkt fokus på byggnaders resursanvändning under drift. Det återspeglas bland annat i EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda ochav EU:s taxonomi för hållbar finansiering. Samtidigt går utvecklingen mot en ökad andel förnyelsebar energi och minskat fossilberoende i energisystemen. Det gör att det blir allt viktigare med grundlig livscykelanalys för att säkerställa att förbättringar som genomförs med driftskedet i åtanke inte skapar för stora utsläpp av växthusgaser och andra kostnader under själva produktionen. 

Styrning 
Vi strävar sedan länge efter att utveckla så resurseffektiva bostäder som möjligt, med god energieffektivitet och låg vattenförbrukning. Genom att våra byggsystem anpassas till olika länders miljöstandarder och certifieringar skapas också förutsättningar för effektiv hushållning med vatten. Länderna har inte jämförbara definitioner eller kravnivåer för energianvändning under en byggnads driftskede, vilket försvårar jämförelse av energiintensitet mellan byggnader i olika länder. Hur mycket mer energieffektiva än angett i nationella byggregler för nyproduktion Bonavas bostäder ska vara bedöms och fastställs för respektive affärsenhet som del av aktivitetsplanerna för att bidra till klimatmålen, utifrån respektive geografiska marknadsförutsättningar. Där ingår bedömning av nationella definitioner och gällande regler för energiprestanda men också tillgång till förnyelsebar och fossilfri energi. 

Uppföljning 
Vi följer upp energiintensitet per byggnad, både i designfas och efter färdigställande, i förhållande till krav i respektive bygglov för att säkerställa att målsatt bättre energiprestanda uppnås. 

GRI standard för hållbarhetsredovisning
Bonava rapporterar årligen enligt GRI indikator G4 CRE1 Byggnaders energiintensitet.