Arbete på byggarbetsplatser är fortfarande förenat med risker. Det krävs förebyggande och kulturstärkande arbete för att minska dessa.
Identifikation av risk, bedömning och incidentutredning
Det är viktigt för Bonava att känna till, bedöma och hantera de risker och faror som kan ha negativ inverkan på hälsa och säkerhet för vår egen och/eller våra underentreprenörers personal. Vi genomför därför minst årligen genomgripande riskbedömningar samt innan större förändringar och i projekt innan särskilt riskfyllda arbeten påbörjas. Riskanalys är en del av beslutsunderlaget inom projekt och inför förändringar. Riskanalys görs alltid i förebyggande syfte, för att säkerställa lämpliga val av aktiviteter och skyddsåtgärder, detta i syfte att minska risknivån. Entreprenörer inbjuds att delta vid skyddsronder samt uppmanas att rapportera risker, tillbud och olyckor löpande.
Faror identifieras och hanteras förebyggande och löpande via riskobservationsrapportering, ansvariga chefers arbetsmiljöuppföljningar och skyddsronder. Farorna riskbedöms i Bonavas systemstöd för hälsa och säkerhet (BIA). Vi ser hälsa- och säkerhetsrapportering som så viktigt att det utgör en del av Bonavas bonusprogram. I uppföljande syfte genomförs utredningar för att identifiera rotorsaker och se till att åtgärder vidtas till följd av inträffade olyckor. Tillbud följs upp genom BIA. Vi delar även allvarliga incidenter via utskick av Safety alerts, så att alla affärsenheter omedelbart kan kontrollera att den identifierade risken inte föreligger inom deras verksamhet.
Bonava tillämpar också ett verktyg som vi kallar ”Time-out”. Det innebär att det vid farliga situationer eller beteenden går att stoppa och korrigera arbetet. Alla uppmanas vara observanta och om nödvändigt använda det sanktionerade verktyget. Behövs en ”Time-out” ska alla våga använda det. Risk- och incidentrapportering samt specifik redovisning av allvarliga incidenter görs kontinuerligt till både koncernledning och styrelse. Månadsvis skickas rapporter till alla affärsenhetscheferna.
Arbetsmiljö
På bolags- och gruppnivå följs hälsorisker upp, såsom stressnivåer och möjlighet för återhämtning, genom den stora medarbetarundersökningen Passionate workplace och efterföljande workshops. För respektive avdelning i delar av organisationen görs årliga arbetsmiljöinventeringar och riskbedömningar som också följs upp på avdelningsmöten under året. För individen följs hälsa och arbetssituation upp genom prestations- och utvecklingsprocessen, med kvartalsvisa grundliga och månadsvisa kortare avstämningar med närmaste chef. Dessutom följs nyckeltal som sjukfrånvaro upp kvartalsvis.
Verksamhetsledningssystem för hälsa och säkerhet
Bonavas standard för arbetsmiljöledningssystem är utvecklad i enlighet med ISO 45001 och innehåller de flesta av den internationella standardens krav. Bonavas ledningssystem för hälsa och säkerhet avser hela affärsmodellen; från köp av mark, design och produktion till kundservice. När vi köper både design och produktion från extern entreprenör gäller dennes verksamhetsledningssystem, under förutsättning att efterlevnad av kontraktsvillkor och legala krav uppfylls.
Medarbetardeltagande och arbetsmiljökommunikation
Arbetsmiljökommittémöten hålls inom alla affärsenheter och deltagarrepresentant finns från både arbetsgivar- och arbetstagarsidan. Mötena hålls minst kvartalsvis och i enlighet med fastställd agenda. Hälsa och arbetsmiljö berörs i kollektivavtalen, på de geografiska marknader där sådana finns.
Hälsa- och säkerhetsutbildning
Bedömt utifrån roll, riskbedömning och ansvar är utbildningar i hälsa och säkerhet obligatoriska för både vår egen och våra entreprenörers personal. Hälsa- och säkerhetsintroduktion ges inför inträde på Bonavas byggarbetsplatser.
Varje år genomförs en Awareness day för att träna organisationen – all personal och entreprenörer på Bonava platsledda byggarbetsplatser och kontor – till ökad hälsa och säkerhet.
Friskvård
Friskvård och sociala arbetsmiljöfaktorer är i fokus på Bonava. Varje affärsenhet har ett dokumenterat hälso- och friskvårdsprogram. Bland annat erbjuds medarbetare hälsokontroller och friskvård premieras både direkt och genom anordnande av gemensamma hälsobefrämjande aktiviteter på och utanför arbetstid. Av integritetsskäl undviker Bonava att lagra hälsorelaterad information om medarbetare. Därför hanteras exempelvis läkarintyg av löneleverantör och inte av Bonava direkt.
Förebyggande arbetsmiljöarbete knutet till affärsrelationer
Genom Bonavas leverantörskrav kräver vi systematiskt arbetsmiljöarbete av alla våra leverantörer, inte bara av entreprenörer som kommer att vistas på Bonavas byggarbetsplatser. Relevanta mätetal för jämförelse och grad av uppföljning avgörs utifrån riskbedömning och inköpsvolym.
Identifierade högriskriskområden inom Bonavas verksamhet inkluderar arbete på hög höjd, tunga lyft med kran och arbete med tunga maskiner, där förebyggande arbete pågår. Målet är att redan under upphandlingsfasen identifiera vilka inköp som kan knytas till dessa risker. Krav rörande säker arbetsmiljö kopplat till specifika risker kommer att ställas på leverantörer samt följas upp genom samarbete under arbetets gång.
Medarbetare som täcks av verksamhetsstyrningssystemet för hälsa och säkerhet
Samtliga medarbetare täcks av Bonavas standard för verksamhetsstyrning för hälsa och säkerhet, med möjligt undantag för medarbetare i investerarprojekt där investerarens krav på hälsa och säkerhetsarbete kan vara styrande.
Styrning
Bonava har sedan tidigare antagit en långsiktig vision för hälsa och säkerhet som reviderats under 2021 för implementering 2022. Detta för att ytterligare tydliggöra vikten av proaktivt arbete för att säkerställa en hälsosam och säker arbetsmiljö för alla – medarbetare och underentreprenörer–, överallt inom Bonava och att det görs varje dag. Enkelt uttryckt: Alla ska kunna gå hem välmående och säkra, varje dag.
Prioriteriat är fortsatt förebyggande hälso- och säkerhetsarbete som förstärks genom vidareutveckling av tidigare Zero Harm program. Det ersätts med ett utökat program för det nya målet Hälsosam och säker arbetsplats för alla, överallt, varje dag och baseras på Everyone-planer. Fokus blir att aktivt skapa förutsättningar för en hälsosam och säker arbetsplats med tydligare ägandeskap i respektive affärsområde.
Samma krav gäller för personal hos underentreprenörer som för vår egen personal, för att värna om hälsa och säkerhet för alla som berörs av Bonavas arbetsplatser. Exempel på regler som ska efterlevas är att säkra information om vilka som vistas på arbetsplatserna och att dessa har rätt behörigheter samt använder komplett och korrekt personlig skyddsutrustning, dokumenterad riskbedömning före riskfyllda arbetsmoment. Säkerhetsinstruktioner är tillgängliggjorda på sätt som överbryggar eventuella språkförbistringar, till exempel genom Bonavas Silent book som illustrerar säkra arbetssätt utan ord.
Uppföljning
Bonavas koncernledning och styrelse följer upp utvecklingen för hälsa- och säkerhet kontinuerligt, däribland hur den aggregerade planen uppfylls samt identifierade risker, allvarliga tillbud och olyckor. Dessutom följs affärsenheterna upp månadsvis inom följande fyra områden: efterlevnad av hälso- och säkerhetskrav på byggarbetsplatserna, riskreduktion som resultat av både förebyggande och efterhjälpande åtgärder, hanterings-/stängningsfrekvens av rapporterade riskobservationer och incidenter respektive olycksfallsfrekvens.
Tillbud är incidenter som skulle ha kunnat leda till en olycka, men inte gjorde det. Det systematiska arbetet med att identifiera och utreda risker och tillbud för att förbättra rutiner och arbetssätt innan olyckan är framme är avgörande för säkrare arbetsplatser. Att det rapporteras många risker och tillbud i organisationen är därför något att uppmuntra.
GRI standard för hållbarhetsredovisning
Bonava rapporterar för GRI:s hela standard från 2018 för Hälsa och säkerhet, det vill säga de obligatoriska indikatorerna 403-1 till och med 403-7, samt 403-8 och 403-9 och 403-10 Arbetsrelaterade olyckor och ohälsa. Bonava rapporterar också det förebyggande mätetalet riskobservationer och tillbud.