I våra klimatmål inkluderas förändrad markanvändning som direkt negativ klimatpåverkan, när tidigare grönområden bebyggs på sådant sätt att markens kolbindande förmåga försämras. Det valet stöds av IPCC:s (Förenta nationernas klimatpanel) specialrapport ”Klimatförändring och mark”. Att använda mark på ett hållbart sätt blir allt viktigare då det har stor betydelse för att skapa motståndskraft mot klimatförändringar och för att på ett lokalt plan stödja biologisk mångfald. EU:s taxonomi för hållbar finansiering tydliggör också vikten av det här arbetet.
Styrning
Där det behövs, sanerar Bonava mark och gör den lämplig för bostäder. Behov av marksanering och risk för ekologisk påverkan utvärderas inför investeringsbeslut. Där tidigare oexploaterad mark tas i anspråk planeras så att den biologiska mångfalden och andra ekologiska värden skyddas.
Uppföljning
För att följa upp styrningen analyserar vi information om hållbar markanvändning centralt för hela koncernen och utvärderar processerna för att hantera risk i vår årliga utvärdering av risker och riskhantering.
GRI standard för hållbarhetsredovisning
Bonava rapporterar årligen för GRI indikator 304-4 Skyddade och rödlistade arter samt Bonava-indikator Hållbar markanvändning. Bonava rapporterar även G4CRE5: Landdegradering, förorening och sanering.